Ήρθαν οι κάρτες μέλους..................

Με τις κάρτες μέλους μπορείτε να απολαύσετε έκπτωση 30% σε θεραπείες και προϊόντα για όλα τα μέλη της οικογένειας σας  για τα επόμενα δύο έτη.

Επιπλέον  έχετε δωρεάν ελέγχους για  δύο έτη.   

«Ψείρες και bullying στο σχολείο»

 

    

Ένας μαθητής, ο οποίος θεωρείται ότι έχει ψείρες, μπορεί να εξοστρακίζεται, να  απομονώνεται  και να τρομοκρατείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα και ψυχολογικά προβλήματα για το θύμα.

 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμα και οι  ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι μια αιτία για εκφοβισμό. Ένας μαθητής , ο οποίος θεωρείται ότι έχει ψείρες μπορεί να εξοστρακίζεται, να  απομονώνεται  και να τρομοκρατείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα και ψυχολογικά προβλήματα για το θύμα.
«Δεν είναι οι ψείρες που προκαλούν το τραύμα στο μαθητή. Μάλλον είναι το κοινωνικό στίγμα που αυτός ή αυτή λαμβάνει. Ένας μαθητής με ψείρες δεν αποτελεί έκπληξη, θεωρείται όμως  ως πηγή  μόλυνσης ή και  κίνδυνος για την υγεία. Τους  μαθητές  με ψείρες μπορεί να τους πειράζουν,  να τους  εμπαίζουν και να τους απομονώνουν από τις κοινωνικές ομάδες και συγκεντρώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ντροπή, μοναξιά, ή ακόμα και κατάθλιψη. Ο μαθητής  μπορεί επίσης να γίνει  στόχος εκφοβισμού ».

Προειδοποιητικά σημάδια εκφοβισμού

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον εκφοβισμό στο σχολείο; Αρχικά, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια του εκφοβισμού, τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Το παιδί δεν  θέλει να πάει στο σχολείο. Ο μαθητής   που είναι θύμα  εκφοβισμού μπορεί να είναι διστακτικός στο να πάει σχολείο, προκειμένου να αποφύγει τους θύτες του. Χαρακτηριστικά  σημάδια  είναι  η μείωση των  βαθμών ή το μειωμένο  ενδιαφέρον για τις  σχολικές  εργασίες.
Εμφάνιση σωματικών  συμπτωμάτων προκειμένου να αποφύγουν   το σχολείο. Ο μαθητής που βιώνει το φόβο και το άγχος λόγω του εκφοβισμού, μπορεί να παραπονεθεί για  πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι ή αδιαθεσία.
Απώλεια ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Οι «ψευτοπαλληκαράδες» του σχολείου μπορεί να πάρουν διάφορα αντικείμενα  από τους μαθητές θύματα ή ο μαθητής θύμα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι με κατεστραμμένα βιβλία, ρούχα ή αλλά αντικείμενα. 
Σωματικές βλάβες. Μώλωπες, εκδορές  και άλλες σωματικές βλάβες μπορούν να προκύψουν από τις επιθέσεις των θυτών κατά των θυμάτων.
Αλλαγές στις συνήθειες και τη συμπεριφορά. Ένας μαθητής  που πέφτει  θύμα εκφοβισμού μπορεί να έχει  αλλαγές στη συμπεριφορά του. Το παιδί  μπορεί να χάσει την όρεξη του, ή να τρώει λιγότερο από το κανονικό. Μπορεί  να γίνει  ήσυχο και να  αποσύρεται, ή να απομονώνεται και να αποφεύγει  κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί  να δείχνει  σημάδια άγχους, φόβου, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή κατάθλιψης.
Δυσκολία στον ύπνο. Τα θύματα του εκφοβισμού μπορεί  να έχουν προβλήματα στον ύπνο,  να ξυπνάνε περίεργες ώρες ή να μην είναι σε θέση να κοιμηθούν καθόλου. Μπορεί  επίσης να έχουν εφιάλτες.
Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ένας μαθητής, θύμα εκφοβισμού,  μπορεί να εμφανίσει συμπεριφορές που να είναι καταστροφικές  για τον εαυτό του / της ή τους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις βανδαλισμού, ή να είναι κακός ή σκληρός με τα αδέλφια του ή  να είναι αγενής προς τους γονείς. Μπορεί  επίσης να φεύγει χωρίς να ενημερώσει τους γονείς και τα μέλη της οικογένειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας μαθητής  θύμα εκφοβισμού μπορεί ακόμη και να έχει τάσεις αυτοκτονίας ή να κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας.

  Πρόληψη

Έχουν μια συζήτηση καρδιά με καρδιά με το παιδί σας αν αυτός ή αυτή παρουσιάζει αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια
Υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του εκφοβισμού ή τρόποι για  να σταματήσει ο εκφοβισμός όταν αυτός ήδη συμβαίνει. Ένας τρόπος είναι να διδάξουμε σε  ένα παιδί σωστές  κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό θα του  επιτρέψει να είναι σε θέση να κάνει φίλους και να βρει τη σωστή παρέα,  όταν είναι στο σχολείο. Τα παιδιά που απομονώνονται και δεν μπορούν να κάνουν  φίλους είναι πιο ευάλωτα σε εκφοβισμό. Αντίθετα, ένα παιδί που έχει φίλους, θα έχει  αμοιβαία υποστήριξη κατά του  εκφοβισμού.
Ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει ώστε  να αναφέρει οποιοδήποτε περιστατικό εκφοβισμού, χωρίς να αισθάνεται αμηχανία ή ντροπή. Αυτό περιλαμβάνει ανοικτές γραμμές ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. Μόνο όταν ο εκφοβισμός έχει αναφερθεί, μπορούν οι γονείς και οι σχολικές αρχές να ενεργούν κατά του εκφοβισμού.
Όταν ένας μαθητής έχει βρεθεί να έχει ψείρες, είναι σημαντικό να αισθάνονται τη γονική υποστήριξη και φροντίδα. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά για ψείρες πολύ τακτικά και σε εβδομαδιαία βάση να χτενίζουν με ειδική χτένα.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν ψειρών ή κόνιδων θα πρέπει άμεσα  να  προχωράνε σε θεραπεία είτε χρησιμοποιώντας   κάποιο αντιφθειρικό  σε συνδυασμό με χτένισμα με ειδικό χτενάκι ή απευθυνόμενη σε κάποια εξειδικευμένη κλινική αντιφθειρικής θεραπείας.

Και μη ξεχνάτε « οι ψείρες δεν επιλέγουν με βάση την κοινωνική τάξη τη φυλή  ή το χρώμα των παιδιών δεν επιλέγουν τα βρόμικα ή καθαρά μαλλιά, οι ψείρες πάνε σε όλα τα παιδιά.» 

Πώς να προστατευτείτε από τις ψείρες στα σχολεία!!!!!

 

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής  είναι μια σημαντική ενόχληση που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο, και μεταδίδονται κυρίως στα σχολεία, όπου τα παιδιά μελετούν, τρώνε και να παίζουν μαζί όλη την ημέρα. Πώς να αποφύγετε τις ψείρες στα σχολεία; Εδώ είναι μερικές συμβουλές και κάποιες βασικές αρχές που μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν  στην πρόληψη των ψειρών.

1. Εκπαιδεύστε το παιδί σας!

·         Πολλοί πιστεύουν  ότι οι ψείρες μπορεί να πηδήξουν  ή να πετάξουν, δεν μπορούν! Έχουν  έξι πόδια και δεν έχουν φτερά, έτσι μπορούν  μόνο να περπατάνε.

·         Οι κόνιδες  (αυγά) συγκρατούνται στη θέση τους  στη βάση της  τρίχας με μια κολλητική ουσία και δεν μπορούν να πέσουν από το κεφάλι ενός παιδιού σε άλλο.

·         Οι ψείρες μπορούν  να ζήσουν μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και μεταφέρονται ΜΟΝΟ, με  την επαφή. Όταν τα μαλλιά έρχονται σε επαφή με ήδη μολυσμένα μαλλιά απλά περνάνε  από το  ένα κεφάλι στο άλλο  ανεξάρτητα από το ποιος αυτός που θα μολύνουν.

·         Δεν έχει σημασία το χρώμα  και ο τύπος των  μαλλιών  η το  πόσο καθαρά είναι τα μαλλιά σας. Οι ψείρες θέλουν απλά ζεστασιά.

·         Δεν μπορείτε να μεταδώσετε  ψείρες στα κατοικίδια ζώα η να μολυνθείτε από αυτά!

Έτσι, όταν το παιδί σας αρχίζει το νηπιαγωγείο ή το σχολείο, να του εξηγήσετε  ότι είναι σημαντικό να προσπαθεί  να μην αγγίξετε το κεφάλι με τα άλλα παιδιά και ποτέ να μη μοιράζετε  βούρτσες μαλλιών, καπέλα, χτένες κ.λπ.

 

2. Πάντα δένουμε τα μακριά μαλλιά

Δένοντας τα μακριά μαλλιά μειώνουμε  τον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με μολυσμένα μαλλιά. Οι πλεξούδες είναι το καλύτερο, αλλά και μια αλογοουρά είναι πολύ καλή.

Επίσης αν το επιτρέπει το σχολείο και αν το θέλει το παιδί  μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας να φορέσει μια μπαντάνα. Αυτή  θα καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής και θα μειώσουν την έκθεση του κεφαλιού στις ψείρες.

3. κάντε έλεγχο για ψείρες και κόνιδες μια φορά την εβδομάδα

φαγούρα στο κεφάλι, μικρά εξανθήματα πίσω από τα αυτιά ή στο λαιμό, άσπρα ή λίγο πιο σκούρα  στίγματα  στα μαλλιά, διαφορετικά  από το ξηρό δέρμα της κεφαλής, ή σπανιότερα  ακόμη και μια ψείρα που κινείτε στο κεφάλι  είναι αυτά που πρέπει να προσέξετε.

Ο έλεγχος  των  μαλλιών είναι καλύτερα να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μετά το λούσιμο των μαλλιών και ενώ είναι ακόμα υγρά.

Αγοράστε μια καλή μεταλλική χτένα για ψείρες και κόνιδες   και χτενίστε τα μαλλιά από την βάση προς τα έξω κάνοντας ελέγχοντας για κόνιδες ή ψείρες.

Αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ψείρες, προσθέστε conditioner σε βρεγμένα μαλλιά και χτενίστε με την ειδική χτένα  σκουπίζοντάς το κάθε λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αν δείτε λίγες  καφέ ή μαύρες κουκίδες αυτό  μπορεί  να υποδεικνύει την παρουσία ψειρών.

Τα κρίσιμα σημεία   είναι πίσω από τα αυτιά, και στον αυχένα του λαιμού.

Το  φως του ήλιου ή μια καλή λάμπα μπορεί να βοηθήσει  στον εντοπισμό κόνιδων  και ψειρών.

6. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι με βάση  Tea Tree ή Μέντα ή Jojoba.

Χρησιμοποιήστε καθημερινά κάποιο προϊόν  με ψεκασμό ή λουστείτε με κάποιο  σαμπουάν  που περιέχει κάποιο από τα παραπάνω απωθητικά.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες Tea Tree σε ένα μπουκάλι με νερό και να ψεκάσετε τα μαλλιά ή να το προσθέσετε σταγόνες στο σαμπουάν ή στο  conditioner.

 5.Μη πανικοβάλλεστε

Μην πανικοβληθείτε αν το  παιδί σας  ή άλλο μέλος της οικογένειας σας έχει  ψείρες. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να  ντρεπόμαστε, αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα ή προσωπική υγιεινή ή την κοινωνική θέση.