• Δευτέρα - Παρασκευή 15:00 - 21:00 & Σάββατο 10:00 - 16:00
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

 

 

Ψείρες και bullying στο σχολείο

Ένας μαθητής, ο οποίος θεωρείται ότι έχει ψείρες, μπορεί να εξοστρακίζεται, να απομονώνεται και να τρομοκρατείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα και ψυχολογικά προβλήματα για το θύμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμα και οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι μια αιτία για εκφοβισμό. Ένας μαθητής, ο οποίος θεωρείται ότι έχει ψείρες μπορεί να εξοστρακίζεται, να απομονώνεται και να τρομοκρατείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα και ψυχολογικά προβλήματα για το θύμα.

«Δεν είναι οι ψείρες που προκαλούν το τραύμα στο μαθητή. Μάλλον είναι το κοινωνικό στίγμα που αυτός ή αυτή λαμβάνει. Ένας μαθητής με ψείρες δεν αποτελεί έκπληξη, θεωρείται όμως  ως πηγή μόλυνσης ή και κίνδυνος για την υγεία. Τους μαθητές με ψείρες μπορεί να τους πειράζουν, να τους εμπαίζουν και να τους απομονώνουν από τις κοινωνικές ομάδες και συγκεντρώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ντροπή, μοναξιά, ή ακόμα και κατάθλιψη. Ο μαθητής  μπορεί επίσης να γίνει στόχος εκφοβισμού».

Προειδοποιητικά σημάδια εκφοβισμού

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον εκφοβισμό στο σχολείο; Αρχικά, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια του εκφοβισμού, τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Ο μαθητής που είναι θύμα εκφοβισμού μπορεί να είναι διστακτικός στο να πάει σχολείο, προκειμένου να αποφύγει τους θύτες του. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι η μείωση των βαθμών ή το μειωμένο ενδιαφέρον για τις σχολικές εργασίες.

Εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων προκειμένου να αποφύγουν το σχολείο. Ο μαθητής που βιώνει το φόβο και το άγχος λόγω του εκφοβισμού, μπορεί να παραπονεθεί για  πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι ή αδιαθεσία.

Απώλεια ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Οι «ψευτοπαλληκαράδες» του σχολείου μπορεί να πάρουν διάφορα αντικείμενα από τους μαθητές θύματα ή ο μαθητής θύμα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι με κατεστραμμένα βιβλία, ρούχα ή αλλά αντικείμενα.

Σωματικές βλάβες. Μώλωπες, εκδορές και άλλες σωματικές βλάβες μπορούν να προκύψουν από τις επιθέσεις των θυτών κατά των θυμάτων.

Αλλαγές στις συνήθειες και τη συμπεριφορά. Ένας μαθητής  που πέφτει  θύμα εκφοβισμού μπορεί να έχει  αλλαγές στη συμπεριφορά του. Το παιδί  μπορεί να χάσει την όρεξη του, ή να τρώει λιγότερο από το κανονικό. Μπορεί  να γίνει ήσυχο και να αποσύρεται, ή να απομονώνεται και να αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί να δείχνει σημάδια άγχους, φόβου, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή κατάθλιψης.

Δυσκολία στον ύπνο. Τα θύματα του εκφοβισμού μπορεί να έχουν προβλήματα στον ύπνο, να ξυπνάνε περίεργες ώρες ή να μην είναι σε θέση να κοιμηθούν καθόλου. Μπορεί  επίσης να έχουν εφιάλτες.

Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ένας μαθητής, θύμα εκφοβισμού, μπορεί να εμφανίσει συμπεριφορές που να είναι καταστροφικές για τον εαυτό του / της ή τους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις βανδαλισμού, ή να είναι κακός ή σκληρός με τα αδέλφια του ή να είναι αγενής προς τους γονείς. Μπορεί  επίσης να φεύγει χωρίς να ενημερώσει τους γονείς και τα μέλη της οικογένειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας μαθητής θύμα εκφοβισμού μπορεί ακόμη και να έχει τάσεις αυτοκτονίας ή να κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Πρόληψη

Έχουν μια συζήτηση καρδιά με καρδιά με το παιδί σας αν αυτός ή αυτή παρουσιάζει αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του εκφοβισμού ή τρόποι για να σταματήσει ο εκφοβισμός όταν αυτός ήδη συμβαίνει. Ένας τρόπος είναι να διδάξουμε σε  ένα παιδί σωστές κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό θα του επιτρέψει να είναι σε θέση να κάνει φίλους και να βρει τη σωστή παρέα, όταν είναι στο σχολείο. Τα παιδιά που απομονώνονται και δεν μπορούν να κάνουν φίλους είναι πιο ευάλωτα σε εκφοβισμό. Αντίθετα, ένα παιδί που έχει φίλους, θα έχει αμοιβαία υποστήριξη κατά του εκφοβισμού.

Ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει ώστε να αναφέρει οποιοδήποτε περιστατικό εκφοβισμού, χωρίς να αισθάνεται αμηχανία ή ντροπή. Αυτό περιλαμβάνει ανοικτές γραμμές ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. Μόνο όταν ο εκφοβισμός έχει αναφερθεί, μπορούν οι γονείς και οι σχολικές αρχές να ενεργούν κατά του εκφοβισμού.

Όταν ένας μαθητής έχει βρεθεί να έχει ψείρες, είναι σημαντικό να αισθάνονται τη γονική υποστήριξη και φροντίδα. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά για ψείρες πολύ τακτικά και σε εβδομαδιαία βάση να χτενίζουν με ειδική χτένα.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν ψειρών ή κόνιδων θα πρέπει άμεσα να προχωράνε σε θεραπεία είτε χρησιμοποιώντας κάποιο αντιφθειρικό σε συνδυασμό με χτένισμα με ειδικό χτενάκι ή απευθυνόμενη σε κάποια εξειδικευμένη κλινική αντιφθειρικής θεραπείας.

Και μη ξεχνάτε « οι ψείρες δεν επιλέγουν με βάση την κοινωνική τάξη τη φυλή ή το χρώμα των παιδιών δεν επιλέγουν τα βρόμικα ή καθαρά μαλλιά, οι ψείρες πάνε σε όλα τα παιδιά».

  

αντιφθειρικη θεραπεια χωρις φαρμακα


 

 

 

Τσιμισκή 99
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

+30 2311 246 800

pupilogreece@gmail.com

 

 

Ωράριο

Χειμερινό
Δευτ. - Παρ.: 15:00 - 21:00
Σάββατο: 10:00 - 16:00

Θερινό
Δευτ. - Παρ.: 10:00 - 16:00
Σάββατο: 10:00 - 16:00

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις Προσφορές & τις Νέες Παραλαβές Προϊόντων